Kalmarduellen
2023

I Jenny Nyströmsskolans elevkök kommer en episk kamp utspela sig mellan fyra av Kalmars restauranger. När juryn sagt sitt kan en av Kalmars restauranger kliva högst upp på prispallen och titulera sig som vinnare av Kalmarduellen 2023 samt få lyfta Kalmarduellens pokal som glaskonstnären Robert Oldergaarden har designat.

Med Kalmarduellen vill vi åter rikta strålkastarljuset mot en bransch som förtjänar all positiv uppmärksamhet den kan få. Genom att sätta yrket i en positiv, rolig och underhållande kontext hoppas vi återföra glansen till yrket, att ungdomar återupptäcker branschen och söker till de utbildningar som finns. Vi är många som har restaurangerna att tacka för mycket, allt från en magisk smakupplevelse till den första lönen eller en livslång karriär.

Kalmarduellen kommer att presenteras i tre olika avsnitt som består av förrätt, varmrätt och dessert. Kockarna kommer att bli bedömda av en jury med kriterierna smak, utseende och innovation. Råvarorna som kockarna använder består i största del av lokala råvaror och huvudråvaran för Kalmarduellen 2023 är vildsvinskött. Vildsvinsköttet som kockarna använder är producerat av Stenbo Gård.

Jury
2023

Robert Gustafsson

Robert Gustafsson är känd för sitt arbete som skådespelare både inom film och teater. Robert har genom åren erhållit en rad olika utmärkelser och även blivit utsedd till Sveriges roligaste man. Med sitt stora matintresse kommer Robert tillföra mycket till juryn.

Karin Fransson

Karin Fransson är en av Sveriges mest framgångsrika kockar och under hennes tid som kökschef på Hotell Borgholm vann hon många utmärkelser. Karin är även känd för medverkan i TV och för sitt juryarbete för Årets Kock.

Sven Ekberg

Sven Ekberg har arbetat som reporter och nyhetschef för Radio Kalmar samt producent och programledare för det populära sommarprogrammet ”Sommartid”. Sven har även fått en rad priser och utmärkelser för sina journalistiska insatser.

Kockarna
2023

Johannes Persson Postgatan
Viktor Ellström Kött & Bar
Magnus Engstrand Gröna Stugan / Helrätt
Magnus Wahlström Zegel